Osijek--grad-prijatelj-biciklista

Osijek danas s pravom nosi epitet grada prijatelja bicikala. Slavonska je metropola odnedavno pokrivena mrežom biciklističkih staza, a i sve više Osječana koristi se tim prijevoznim sredstvom. Biciklističkim se stazama može voziti od Donjega do Gornjega grada, odnosno smjerom od istoka prema zapadu i obrnuto, te od južnog dijela grada prema sjeveru.

Biciklom se može voziti i od općina koje se naslanjaju na grad, od Tenja na jugu do Bilja na sjeveru. Sam položaj Osijeka omogućio je, uz kvalitetne prometnice, proširenje kolnika i izgradnju velikog broja namjenski građenih biciklističkih staza.

Osječani sve više prihvaćaju bicikl kao idealno, ali i ekonomski najopravdanije prijevozno sredstvo, te s toga ne čudi što se bicikliste sve više viđa na stazama namijenjenim upravo njima.

Mreža gradskih biciklističkih staza i dalje će se razvijati i širiti izvan grada. Tako su se iznajmljivači privatnih smještaja i apartmana u obližnjem Bilju specijalizirali za prihvat turista biciklista. Osim što bicikle mogu iznajmiti u gradu – na Srednjoškolskom igralištu i u središtu udruge Sport za sve – Osječani i turisti, biciklima se mogu voziti do Belišća i Donjeg Miholjca, ali i mnogo dalje, jer su spomenuti gradovi biciklističkim stazama povezani s Vojvodinom i Mađarskom. Osijek postaje dio europske rute koja se proteže od La Manche do Crnog mora, kao i dio dravsko-dunavske rute.