Usporedno s Osječkom ljetnom noći, u petak, 27. srpnja, na Trgu slobode održat će se i prava mala biciklistička olimpijada

Nepovoljni vremenski uvjeti prošloga su mjeseca pokvarili velike planove organizatora novog osječkog festivala, ali doznajemo kako održavanje današnjeg, premijernog izdanja na Trgu slobode uistinu ništa neće moći spriječiti. Riječ je, naravno, o Urbanom bike festivalu Osijek, poznatijem kao BikeOS, koji s fokusom na sport, rekreaciju, zdrav život i edukaciju želi promaknuti kulturu biciklizma, prikazujući time Osijek kao potencijalno regionalno biciklističko središte.

Veliki je to projekt Grada Osijeka, Tržnica d.o.o. Osijek i osječke Turističke zajednice, koji je od ideje običnog biciklističkog sajma prerastao u urbani festival bogatog programa, koji će zasigurno oduševiti Osječane svih dobnih skupina.
– Bicikl je u nas postao jednostavno kultura življenja, pa je bilo logično stvoriti novu manifestaciju koja bi privukla i stare i mlade svojom ugodnom atmosferom, zabavnim natjecanjima i vrijednim nagradama, a okupila bi sve “biciklističke entuzijaste”, od trgovaca, preko udruga, do institucija – objasnio je Boris Piližota, zamjenik osječkog gradonačelnika, apostrofirajući kako se u namjeri oživljavanja centra grada upravo Trg slobode nametnuo u savršeno mjesto održavanja BikeOS-a zbog svoje prostranosti i izoliranosti, ali opet pristupačnosti sa svih strana.

Sigurnost u prometu

S druge strane, sve je krenulo od ideje Tomislava Horvata, koji je shvatio kako je osječkim biciklistima potrebna i edukacija sigurnosti u prometu, zbog čega su se u cijeli festival rado uključili i predstavnici zakona kako bi dokazali da cilj policije nikako nije kazniti što više biciklista.
– Mi već godinama organiziramo preventivne mjere kako ne bi dolazilo do kažnjavanja ni stradavanja biciklista. Ovaj je projekt stoga odličan jer dopire do šire zajednice – govori Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, ističući kako će BikeOS biti savršena prilika za testiranje prometne pismenosti građana, što će naposljetku pomoći pri dijagnosticiranju najvećih pogrešaka biciklista.

BikeOS brand

U cijelu priču izvrsno se uklopila i Tržnica d.o.o., poznata po organizaciji sličnih događanja, koja će na Trgu slobode moći promovirati i zdravu prehranu u sklopu male tržnice sa zdravim proizvodima. Igor Medić, direktor Tržnica d.o.o., i njegov pomoćnik Alen Majić istaknuli su kako su još pri formiranju ideje cjelokupnog festivala nailazili samo na odobravanje, stoga ne čudi interes velikih tvrtki, osječkih udruga, kao i brojnih entuzijasta. Upravo to upućuje na činjenicu kako bi BikeOS mogao postati novi osječki brand, na što cilja TZ Osijek i njihov stručni suradnik Mislav Pavošević, podsjećajući kako je grad na Dravi premrežen s 50-ak kilometara biciklističkih staza, dok njegovu razvoju cikloturizma u prilog ide i sudjelovanje na važnim biciklističkim utrkama – Tour of Croatia i Tour of Slavonija.

Što se tiče programa olimpijade na festivalu BikeOS, uz spomenuti “sajamski” dio održat će se i zabavna natjecanja u četiri discipline. Tako će simbolične nagrade MUP-a sudionici moći pokupiti nakon rješavanja prometnog testa znanja, dok će tvrtka Crnoja održati zabavno natjecanje u crtanju bicikala, nakon čega slijedi i izložba radova. Mnogo zahtjevnije bit će natjecanje Pannonian Challenge ekipe, kojoj će sudionici morati što brže i bolje sastaviti razmontirani bicikl, a zasigurno će glavna atrakcija biti upravo natjecanje Tržnica d.o.o., na kojemu će najspretniji morati teretnim biciklima prevoziti 20 kg krumpira preko zapreka. Program na Trgu slobode počinje u 17 sati, a očekuje se da će trajati tri sata, nakon čega slijedi dodjela priznanja i glavne nagrade – skupocjenog bicikla, kojega daruje TZ Osijek.

Marko Mandić

Izvor: Glas Slavonije